Het dertigers dilemma

Je bent rond de dertig jaar oud, je hebt een uitdagende baan, veel carrièrekansen in het vooruitzicht, een leuke partner en een druk sociaal leven. Iedereen om je heen denkt dat je het prima voor elkaar hebt, maar zelf ben je hier helemaal niet van overtuigd! Je voelt je onrustig en zit vol met levensvragen. Heb jij last van dit dertigersdilemma? Gelukkig kun je met gerichte coaching deze kopzorgen het hoofd bieden.

Als je denkt dat je de enige of één van de weinigenbent met het dertigersdilemma heb je het absoluut mis. Deze quarterlife crisis komt veelvuldig voor bij hoger opgeleide mensen in deze levensfase. Je hebt eigenlijk alles maar je bent nóg niet gelukkig. Het dertigersdilemma wordt veroorzaakt door de vele mogelijkheden die je geboden worden, maar welke keuze is het beste voor je? Deze onrust wordt dan ook veroorzaakt door een soort keuzestress op zowel het persoonlijke als het zakelijke vlak. 

Wat is het dertigersdilemma?

Het dertigersdilemma wordt ook wel de “dertigersdip” genoemd. Je kunt dit dilemma het beste omschrijven als een vorm van identiteitscrisis die voorkomt bij mensen van rond de dertig die nog volop bezig zijn om zichzelf te ontwikkelen en hun leven in te richten. Door deze crisis ontstaat een vorm van stress en onvrede die voortkomt uit een angst om verkeerde keuzes te maken en dé optimale kans te missen. 

Door deze “fear of missing out” proberen veel dertigers juist te voorkomen dat ze keuzes moeten maken. Ze proberen alles uit het leven te halen en doen liefst alles tegelijk. Deze keuze wordt gevoed door het ideale plaatje waarmee de dertiger veelvuldig geconfronteerd wordt en door de tijdsdruk die hieraan vast zit. Veel dertigers streven ernaar om binnen vijf jaar het ideale leven ingericht te hebben wat veel druk met zich mee brengt. Echter, door deze extreme drukte zitten ze zichzelf juist in de weg. 

Veel dertigers ervaren een hoge mate aan druk doordat ze er voor zichzelf nog niet uitzijn hoe ze hun toekomst willen inkleuren. Hierdoor voelen ze zich eigenlijk ook niet helemaal prettig bij de manier waarop ze dit nu doen. Dit zorgt voor een hoge mate aan stress en onrust, het dertigersdilemma. 

Het verschil tussen een maximizer en een satisfier

Vooral veel hoger opgeleide leidinggevenden tussen de 25 en 35 jaar krijgen te maken met de “dertigersdip”. Naast ruime keuzemogelijkheden door de economische groei is tijdsdruk één van de belangrijkste oorzaken van dit dilemma. De tijd gaat in de ogen van de jonge talenten veel te snel om een invulling te geven aan alle wensen. De to-do list is veel te lang voor de beschikbare tijd. 

Ook het doortikken van de biologische klok wordt als een grote druk gezien. Vooral jonge vrouwen ervaren deze vorm van tijdsdruk omdat er ook een eventuele kinderwens mee gaat spelen bij het maken van de keuzes. Daarnaast ontstaat deze druk door een mix van factoren als persoonlijkheid, opvoeding, veelzijdige keuzemogelijkheden en de maatschappelijke normen en waarden. Daarbij speelt de mate van gebondenheid uiteraard een rol. 

Het dertigersdilemma komt het meeste voor bij twijfelaars en perfectionisten. Veel young professionals streven ernaar om een maximizer te zijn, maar komen hierbij zichzelf soms erg tegen. Dit staat dan ook in schril contrast met mensen die hier minder gevoelig voor zijn. Een satisfier streeft immers naar een situatie die voor hem of haar goed genoeg is en zal hierin veel minder klachten van onvrede, onrust en stress ervaren. 

Hieruit kan worden opgemaakt dat het dertigersdilemma eigenlijk zorgt voor een stagnatie in de persoonlijke ontwikkeling. Een mens wordt immers door stress en onrust belemmerd in het leveren van prestaties.  

Luxeprobleem als oorzaak van stress bij young professionals

Veel hoogopgeleiden managers die last hebben van deze dertigersdip gaan op zoek naar hun ware identiteit door zichzelf existentiële vragen te stellen. Hierbij is het streven om antwoord te vinden op twee belangrijke vragen: “Wie ben ik” en “Wat wil ik in mijn leven”. 

De ruime keuzemogelijkheden die tegenwoordig geboden worden zorgen in dit geval voor een té grote druk.Dit luxeprobleem kan dan ook een behoorlijke burn-out bij young professionals veroorzaken. 

In dit opzicht is het niet de veeleisende baan die deze klachten veroorzaakt maar juist het veeleisende bestaan. Deze druk wordt versterkt door de sociale vergelijking die tegenwoordig veelvuldig plaatsvindt op social media. Op deze platforms wordt veelvuldig het ideale plaatje geprojecteerd. Op social media lijkt iedereen mooi, slim, rijk, gelukkig en vooral zelfverzekerd en succesvol over te komen. 

Deze sociale vergelijking kan een heel negatief zelfbeeld veroorzaken als het lijkt dat iedereen in de omgeving het wél perfect voor elkaar lijkt te hebben, maar de persoon in kwestie nog niet eens weet hoe diens ideale plaatje vormgegeven moet worden. Deze vergelijking maakt veel hoogopgeleide dertigers ongelukkig en onzeker.  

Heb jij last van stress als gevolg van een dertigersdip?

Een dertigersdip gaat gepaard met onrust en stress. Deze vorm van twijfel kan worden vastgesteld door een psycholoog of coach, maar zul je ook zelf kunnen herkennen door een aantal specifieke symptomen:

 • Last van onrust;
 • Stress ervaren door hoge werkdruk;
 • Snel in paniek en gespannen raken;
 • Problemen hebben met het maken van je persoonlijke planning;
 • Moeite hebben om taken op een efficiënte manier te verdelen;
 • Moeilijk om kunnen gaan met drukte;
 • Problemen hebben om de verantwoordelijkheid op je te nemen;
 • Lastig keuzes kunnen maken;
 • Schuldig voelen als je een avondje voor jezelf kiest.

Dertigersdilemma of overspannen?

Mensen die last hebben van een dertigersdilemma tonen vaak een overeenkomstig gedrag met mensen die overspannen zijn. Deskundigen kunnen door het stellen van gerichte vragen zeer goed onderscheiden of er sprake is van een (werk gerelateerde) overspannenheid zoals een burn-out of depressie, of dat er juist sprake is van een dertigersdilemma. Vanzelfsprekend kan er óók sprake zijn van een combinatie tussen een dertigersdip en andere problemen op het psychische vlak. 

Gerichte coaching om stagnatie in je persoonlijke ontwikkeling te voorkomen

Het dertigersdilemma wordt vaak ervaren als het spitsuur in je leven, door de grote hoeveelheid keuzes die je jezelf dwingt te maken. Daardoor maak je het jezelf niet gemakkelijker. Door jezelf veelvuldig tevergelijken met het ideale plaatje wat geschetst wordt, leg je jezelf juist veel beperkingen op en kom je in een spagaat terecht.

De oplossing om van de negatieve gevolgen van het dertigersdilemma af te komen is door af te rekenen met de mythe die ontstaan is over het perfecte leven en zélf keuzes te maken waar je achter staat. Hierbij moet je voor jezelf in kaart brengen wat nu echt je drijfveren zijn en wat jou gelukkig maakt. Het is verstandig om je hierbij af te sluiten voor de mening van anderen en jezelf niet te vergelijken. 

Deze oplossing lijkt zeer eenvoudig maar is in de praktijk lastig toe te passen. Veeldertigers hebben profijt van gerichte coaching hierin. Als je open staat voor deze coaching zul je stagnatie in je persoonlijke ontwikkeling kunnen voorkomen. 

Loopbaancoach voor young professionals

Als je open staat voor professionele hulp kun je het beste op zoek gaan naar één van de gespecialiseerde loopbaancoaches voor young professionals. Het feit dat deze specialisten bestaan geeft aan dat het dertigers dilemma geen hype of aanstellerij is. Deze loopbaancoach zal je in eerste instantie helpen met het herkennen van je existentiële twijfel. Alleen door deze te herkennen en te onderkennen sta je open voor hulp en begeleiding. 

Daarna zullen deze gespecialiseerde loopbaancoaches je helpen met het in kaart brengen van je doelstellingen in het leven en hoe je moet omgaan met de valkuilen die je tegenkomt om dit te bereiken. Vooral dit laatste is een zeer leerzaam onderdeel van het traject. Je zult hierdoor veel meer inzicht krijgen in jezelf en zo de ruimte creëren om jezelf verder te ontwikkelen. Je kunt hierdoor weerstand bieden aan sociale vergelijkingen en je leert hoe je een bewuste levenshouding aan kunt nemen. Je kunt dit traject dan ook zien als mindfulness voor dertigers waar je veel sterker uit zult komen.

Het coaching traject voor jong talent

Het coaching traject voor jong talent zal bestaan uit meerdere onderdelen die een waarderend en onderzoekend karakter zullen hebben. Het is een vorm van persoonlijke coaching. De inkleuring van dit traject zal uiteraard afhangen van jouw behoefte maar zal in grote lijnen een vast programma kennen. Allereerst zal een reflecterende spiegel voorgehouden worden. Hierbij zul je voor jezelf vaststellen wie je bent en wat je normen en waarden zijn. Dit is de basis waar je je toekomstige keuzes op zal maken.

Daarna wordt er gekeken naar je werkelijke drijfveren, zonder beïnvloeding van buitenaf. Hierbij kun je denken aan je motivatoren en de zaken waar je energie van krijgt. De volgende stap zal het ontwikkelen van je visie over je eigen mogelijkheden zijn. Hierbij wordt een combinatie gemaakt tussen je kwaliteiten, je potentie en de belemmeringen die je weg moet nemen. De “destiny stap” is een doelgerichte stap. Nu ga je doen wat gedaan moet worden. Deze stap is gericht op je besluitvaardigheid, het nemen van je verantwoordelijkheid en je uitstraling. In deze fase ga je leren achter je keuzes te staan en daarnaast leer je hoe je deze keuzes doelgericht moet maken. Hierdoor zul je heel anders (lees: sterker en evenwichtiger) in het leven komen te staan.   

Deze gespecialiseerde coach kan veel toegevoegde waarde hebben voor young professionals die problemen hebben om het dertigersdilemma het hoofd te bieden. Door het vermogen om zelfstandig keuzes te maken zullen deze (dertigers)dilemma’s oplossen. Door deze gerichte coaching zul je ervaren dat je zelf verantwoordelijk bent voor je geluk. 

 • Walstraat 29
  5371 AL Ravenstein
  +31 6 21 21 05 61

 • info@qiezel.nl
  www.qiezel.nl

 • KvK 58157875
  IBAN NL 07 KNAB 0255439288

@2018 www.qiezel.nl Designed by AM Design - Build by Trigona webdesign

Chat openen
1
Waarmee kan ik je helpen?
Heb je een vraag over coaching bij stress en burn-out? Stel deze direct...